Jak si udělat vánoční stromeček v Uzbekistánu?

Přestože Uzbekistán není pouze muslimská země a Vánoce zde slaví značné množství pravoslavných křesťanů, je stále nedostatek stromů na to, abychom si mohli koupit, jako u nás, živý stromek. Respektive to jde, ale ceny jsou přímo pro „maharádže“ či „rádže“, zatímco naše „džovská“ rodina si za ušetřené tisíce korun pořídí raději výlet do Samarkandu :). Samozřejmě, alternativou by bylo koupit umělý stromek, různých „košťat“ tohoto typu se všude okolo prodává hodně. Rodina ovšem tentokrát jednoznačně odmítla jakoukoliv podobnou okrasu, a tak jsme se rozhodli pro „gruzínské řešení“. Že nevíte, co to je? Potom nechť je Vám inspirací tento návod.

1. Pořiďte si bydlení s jehličnatým stromkem na dvorku
2. Na bazaru si za pár korun pořiďte násadu od koštěte (v našem případě cca 30 Kč)
3. Pořiďte si jestě jednu násadu (v našem případě cca za 25 Kč). Uřízněte jí na menší kousky a slepte tavicí pistolí (sofistikovanější řešení spočívá v oboustranném vrutu, ale toto zatím také drží). Kupte si barvu (stačí za pár korun v papirnictví zelená tempera (my jsme brali speciální pouze zelenou).
4. AKU vrtačkou (osvědčil se vrták 2,5) vyvrtejte do konstrukce otvory. Na zahradě uřízněte potřebný počet větviček (jedná se zároveň i o prořezání větví) a postupně je zapíchněte do vzniklých otvorů.
5. Postupným zapichováním větviček můžete docílit efektu alespoň vzdáleně srovnatelného se stromkem.
6. Veškeré nedostatky přebijí šikovné ruce dětí, výzdoba a světélka.

Pěkné Vánoce!!!

Napsat komentář